SOVE helpt u met de opzet van uw veiligheidszorgsysteem

Uw veiligheidszorgsysteem laten opzetten door specialisten?

 • Een veiligheidszorgsysteem laten opzetten?
 • Uw onderneming veiliger en gezonder maken met de implementatie van een kwaliteitssysteem?
 • Stakeholders, klanten en overheden overtuigen met uw VCA-certificatie en/of ISO 45001?

De specialisten van SOVE en netwerk helpen u verder!

SOVE is sinds jaar en dag onderlegd in de implementatie, de ondersteuning, opvolging en nazorg wat betreft uw veiligheidszorgsysteem, het VCA-certificaat en de ISO 45001-norm.

Wat is het VCA-certificaat?

VCA Is een veiligheidszorgsysteem dat staat voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. Zoals het woord zelf zegt, is de VCA een controlelijst met verschillende vragen rond specifieke thema’s.

Als bedrijf kunt u zo’n certificaat behalen als u aantoont dat uw onderneming en uw mensen zich bewust zijn van de gevaren die komen kijken bij de uitvoering van hun werk. En dat u ook bezig bent met voortdurende verbetering van de veiligheid op de werkplek. Aan buitenstaanders – klanten en potentiële opdrachtgevers – toont het ook aan dat u voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen.

Is VCA verplicht?

Nee, een VCA-certificaat is niet verplicht. Toch is het een aanrader. Sterker nog, een must, wilt u in aanmerking komen voor bepaalde opdrachten. Meer en meer opdrachtgevers en potentiële klanten eisen dat de ondernemingen waar ze mee samenwerken in het bezit zijn van een VCA-certificering. U garandeert zo ook aan uw werknemers dat ze in een veilige omgeving werken.

Voor welke ondernemingen is het VCA-certificaat bedoeld?

Oorspronkelijk was het VCA-certificaat bedoeld voor de petrochemische sector, maar tegenwoordig is het ook gebruikelijk in deze sectoren met hoog risico:

 • Bouwsector
 • Metaalbouw
 • Industriële reiniging en onderhoud
 • Technische dienstverleners
 • Elektrotechnische bedrijven
 • ….

Het VCA-certificaat is bedoeld voor ondernemingen met werknemers. Bent u zelfstandige zonder personeel, dan heeft u genoeg aan een Besacc-attest.

Hoe helpt SOVE u met uw VCA?

Wij ondersteunen en begeleiden u naar certificering. We voeren een audit uit, bekijken waar de pijnpunten zitten, zorgen ook voor de nodige administratieve verplichtingen en dat de juiste documenten worden ingevuld. We brengen duidelijkheid waar nodig.

Onze preventieadviseurs hebben de nodige ervaring met VCA-certificering en kennen de pijnpunten. Ook voor opvolging eens u het VCA-certificaat hebt behaald staan we in. Uw certificaat is 3 jaar geldig. Na die 3 jaar bekijken we terug uitgebreid waar er nog aan gewerkt moet worden.

ISO 45001: internationaal managementsysteem voor gezond en veilig werken

Niet alleen met uw VCA-certificering helpen we u. Ook met ISO-normering zijn we heel vertrouwd. Voor veiligheid is de ISO 45001-norm een internationaal managementsysteem voor gezond en veilig werken. Behaalt u deze ISO-norm, dan toont u aan dat uw veiligheid op de werkvloer waarborgt en gevaarlijke situaties voorkomt.

Het gaat nog net een stap verder dan de VCA-certificering en is vergelijkbaar met de ISO 14001-norm op gebied van milieumanagement. Bovendien kan het in elke sector geïmplementeerd worden. VCA-certificering is alleen gericht op de bouwsector en andere technische en industriële ondernemingen.

Wij zijn vertrouwd met de implementering en nazorg van uw ISO 45001-norm. Er wordt altijd in team samengewerkt zodat uw bedrijf, na onze ondersteunende rol, autonoom verder kan.

Waarom de ISO 45001-norm? Wat zijn uw voordelen?

 • U toont aan de buitenwereld dat u zorgt voor veilige werkomstandigheden.
 • U stelt welzijn en gezondheid van uw werknemers voorop.
 • Uw bedrijfsimago krijgt een positieve boost.
 • Er zijn minder arbeidsongevallen en er is minder ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid.
 • U creëert een veilige en gezonde bedrijfscultuur.
 • Het is een internationale norm die u een voorsprong geeft op de concurrentie.
 • U vergroot uw kansen bij potentiële klanten om opdrachten binnen te halen.

Waarom kiezen voor Sove voor de implementatie van uw ISO 45001-norm?

 • Wij ontnemen u veel zorgen en beslommeringen rond de implementatie van uw ISO 45001-norm.
 • Over de jaren heen hebben wij alle nodige expertise en kennis opgebouwd. U kunt onbeperkt rekenen op onze ervaring en knowhow.
 • We denken mee met uw onderneming.

Interne opleiding en sensibilisering en audits

Verder helpen we uw met sensibilisering en opleiding van uw medewerkers. We doen ook audits indien nodig en helpen u altijd ook met de nazorg en de verdere ondersteuning om de normen en certificaten te bekomen of te behouden.

Hulp bij de opzet van uw veiligheidszorgsysteem?
Uw VCA-certificaat behalen? Of uw ISO 45001 binnenhalen?
SOVE helpt u snel en deskundig verder.

Bel +32 (0)475 71 76 28